Proiectul Valorificarea potentialului turistic si piscicol al Dunarii Calarasene prin stabilirea de trasee turistice acvatice si dezvoltarea de facilitati de transport si cazare lacustra

A. PREZENTARE GENERALA

 

A 1. Masura : MASURA 2.1.1 - „Imbunatatirea competitivitatii zonei de pescuit, prin investitii, in vederea imbunatatirii mediului de viata "

A 3. Titlul proiectului: Valorificarea potentialului turistic si piscicol al Dunarii Calarasene prin stabilirea de trasee turistice acvatice si dezvoltarea de facilitati de transport si cazare lacustra

A 4. Descrierea proiectului : Obiectivul general al priectului:

Valorificarea potentialului turistic si piscicol al Dunarii Calarasene prin dezvoltarea de facilitati de transport si cazare lacustra destinate recreerii.

Obiective specifice:

OB1: Dezvoltarea unei zone de recreere si cazare lacustre cu capacitate de 16 locuri prin achizitionarea unei ambarcatiuni pentru remorcare si introducerea in circuit turistic a unui ponton;

OB2: Valorificarea potentialului piscicol si natural al Dunarii calarasene prin maparea, descrierea si promovarea a 3 circuite turistice: doua destinate pescuitului si unul destinat activitatii de watchbird;

OB3: Constientizarea publicului asupra importantei valorificarii turistice a resurselor naturale din zona Dunarii Calarasene printr-o dezvoltare durabila si o atenta monitorizare a mediului

Proiectul Valorificarea potentialului turistic si piscicol al Dunarii Calarasene prin stabilirea de trasee turistice acvatice si dezvoltarea de facilitati de transport si cazare lacustra va fi implementat in parteneriat cu Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului (fiind un proiect care vizeaza exploatarea turistica a unor resurse de mediu), prin acesta Judetul Calarasi dorind sa dezvolte, pe de o parte, infrastructura de mici dimensiuni cu destinatia de zona de recreere si turism prin asigurarea de facilitati de transport si cazare lacustra, iar pe de alta parte, are in vederea o valorificare durabila a resurselor de mediu si piscicole prin crearea a 3 trasee turistice acvatice in zona Dunarii Calarasene, promovand insa si o atenta monitorizare a mediului in zonele turistice create. Aplicantul dispune in prezent de un ponton cu facilitati de cazare, modernizat in anul 2009, cu 8 cusete echipate astfel : 6 cu cate 2 paturi simple - 12 paturi simple, si 2 cu paturi duble, deci cu o capacitatea de cazare a pontonului fiind de 16 persoane. La partea de etaj exista o sala de sedinte si spatiu de restaurant cu o capacitate de 24 de scaune. De asemenea, pe ponton exista o zona de terasa, separat se zona salii de sedinte. Caracteristicile tehnice ale pontonului sunt urmatoarele: lungima maxima a corpului :27,5 m, lungime intre perpendiculare : 26,5 m; latimea maxima a corpului : 5,16m, inaltimea de constructuctie : 1m, pescajul navei goale : 0,573 m si pescaj maxium : 0,566 m, deplasament maxim :71,67 tone, deplasament nava goala : 56,66 tone. Pentru introducerea in circuit turistic a pontonului, este necesara o ambarcatiune destinata remorcarii pontonului care sa aiba parametri tehnici adecvati in raport cu caracteristicile tehnice ale pontonului.

Zona Dunarii Calarasene este una extrem de ofertanta din punctul de vedere al resurselor naturale/de mediu existente, referindu-ne aici la Bratul Borcea si ostroavele de pe Dunare, 9 dintre situri fiind declarate situri Natura 2000. Astfel, in zona sitului Bratul Borcea cuibaresc, se hranesc sau se odihnesc aproximativ 42 de specii de pasari protejate prin Directiva Pasari 79/409/CEE, 58 de specii listate in anexa Conventiei privind speciile migratoare de la Bonn §i 7 specii de pasari periclitate la nivel global.De semenea, pe ostrovul Ciocane§ti declarat §i rezervajie naturala din 2004, padurea de lunca are o varsta destul de mare §i intrucat din punct de vedere al lucrarilor forestiere nu au avut loc interventii in ultimii 50 de ani, are o valoare §tiinjifica deosebita.

 

In zona sitului Ciocane§ti - Dunare cuibaresc, se hranesc sau se odihnesc aproximativ 29 de specii de pasari protejate prin Directiva Pasari 79/409/CEE, 62 de specii listate in Anexa Conventiei privind speciile migratoare de la Bonn §i 5 specii de pasari periclitate la nivel global.

In zona sitului Dunare-Oltenita cuibaresc, se hranesc sau se odihnesc aproximativ 28 de specii de pasari protejate prin Directiva Pasari 79/409/CEE, 61 de specii listate in anexa Conventiei privind speciile migratoare de la Bonn §i 4 specii de pasari periclitate la nivel global.

In zona sitului Dunare - Ostroave sunt paduri naturale de lunca §i plantatii (cu o pondere de peste 50%), care includ mai multe tipuri de habitate de padure §i tufari§uri de lunca. Trei dintre ostroavele acestui sit sunt declarate §i rezervatii naturale: Ciocane§ti, Haralambie §i §oimu. Aici cuibaresc, se hranesc sau se odihnesc aproximativ 38 de specii de pasari protejate prin Directiva Pasari 79/409/CEE, 36 de specii listate in anexa Conventiei privind speciile migratoare de la Bonn §i 5 specii de pasari periclitate la nivel

global.

Situl Canaralele Dunarii prezinta o mare diversitate de habitate protejate incluzind paji§ti , tufari§uri §i paduri excluse de la interventii silvice, multe putand fi considerate inca virgine, in special cele de pe ostroave.

De asemenea, Dunarea calaraseana si habitatele de ostrov specifice sunt generoase in oferta de specii de peste: somn, stiuca, salau, caras, avat, platica, biban, avat, crap romanesc, salonta etc.

Proiectul este in acord cu domeniul de actiune al masurii 2.1.1, pontonul urmand sa reprezinte o zona de recreere lacustra, trasportabila pe Dunare si Bratul Borcea cu ajutorul ambarcatiunii de remorcare, pusa la dispozitia turistilor, atat pescari amatori de pescuit pe Dunare, sau amatori/profesionisti in domeniul monitorizorii mediului, cum sunt cei interesati de activitati de watchbird. De asemenea, propiectul propune si activitati conexe de monitorizare a mediului, prin organizarea unui work-shop la care urmeaza sa participe reprezentanti ai autoritatilor locale riverane Dunarii, ai Agentiei Judetene de Protectie a Mediului, Autoritatii Portuare a Dunarii Fluviale, ai Directiei Silvice, ai administratorilor ariilor protejate, ai asociatiilor locale de pescari, ai ONG-urilor cu activitate relevant in zona in domeniul monitorizarii mediului, protectiei si conservarii acestuia, al dezvoltarii durabile, activitate in cadrul careia vor fi dezbatute aspecte privind potentialul de mediu al zonei, oportunitatile de valorificare turistica judicioasa si controlata si vor fi listate toate cerintele/restrictiile/informatiile privind resursele de mediu (piscicole, faunistice, de flora, peisagistice) necesare pentru exploatarea turistica a Dunarii calarasene prin deplasari cu pontonul pe trasee stabilite. In cadrul proiectului urmeaza a fi mapate si descrise corespunzator, un numar de 3 trasee turistice, doua destinate pescuitului si unul activitatilor de watchbird, trasee care urmeaza a fi prezentate, demo, reprezentantilor de agentii de turism/promoterilor din zona turismului cat si mass-mediei pentru a asigura diseminarea informatiilor catre un public cat mai larg.

In egala masura, proiectul raspunde cerintelor de dezvoltare durabila a zonei promovate de FLAG prin aceea ca vor fi derulate actiuni de informare si educare populatiei locale prin organizarea, pe pontoon, a 7 ateliere/activitati recreative destinate copiilor scolari (112 persoane) cu durata de cate o zi in cadrul carora le vor fi prezentate resursele de mediu din zona Dunarii Calarasene (bratul Borcea, ostroave) cat si reguli privind dezvoltarea durabila si protectia mediului. Grupul tinta pentru aceasta activitate va fi constituit din copii scolari stiut fiind faptul ca acestia sunt cel mai receptive public la activitatile educationale si de constientizare, iar dezvoltarea durabila se poate realize prin implicarea generatiilor tinere in activitati de dezvoltare a constiintei de aparteneta la o zona cu un potential turistic semnificativ si a celei de protejare si conservare a resurselor de mediu. Copii sunt un bun vector de transmitere a informatiilor "pozitive" la nivelul familiilor si a grupurilor in care relationeaza, iar participarea la astfel de activitati contribuie la dezvoltarea spiritului antreprenorial sanatos, aspect ce va duce, pe termen lung, la imbunatatirea calitatii vietii in zona.

Datorita specificului sau, in acest proiect este implicate, ca partener, Agentia pentru Protectia Mediului al carei rol va fi acela de a asigura: a) coordonarea activitatilor de dezbatere/lucru care implica participarea autoritatilor locale (primarii riverane Dunarii, directia silvica, asociatii locale de pescari, ong-uri cu activitate relevanta in domeniul dezvoltarii durabile si a protectiei mediului in zona Dunarii Calarasene; b) coordonarea activitatii de mapare si stabilirea a celor 3 trasee turistice - doua dedicate pescuitului si unul activitatilor de watchbird; c) coordonarea activitatilor de informarea si educarea a populatiei locale prin organizarea, pe pontoon, a 7 ateliere/activitati recreative destinate copiilor scolari (112 persoane) cu durata de cate o zi in cadrul carora le vor fi prezentate resursele de mediu din zona Dunarii Calarasene (bratul Borcea, ostroave) cat si reguli privind dezvoltarea durabila si protectia mediului; d) asigurarea activitatii de prezentare a resurselor naturale si a rolului institutional al APM cu ocazia derularii celor doua trasee demo, unul destinat reprezentantilor agentiilor de turism/promoterilor din domeniul turismului si unul reprezentantilor mass-media.

Valoarea proiectului (lei) : 

Valoarea totala estimata a proiectului : 1.510.305.60 lei Valoarea eligibila estimata: 1.218.000 lei Valoarea neeligibila estimata : 292.305.6 lei (TVA)


Acest site foloseste cookie, prin continuarea navigarii prin site, va dati acordul cu privire la modul de utilizare al lor. Politica